Sokong Plan Transformasi Negara

Sokong Plan Transformasi Negara

Wednesday, 18 August 2010

1Malaysia Disalah Anggap

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.

Gagasan 1Malaysia yang dibawa sejak pengambilalihan tampuk kepimpinan kerajaan Malaysia oleh Dato Seri Najib, Perdana Menteri kita yang ke 6 telah menunjukkan penerimaan yang positif dikalangan penduduk bukan sahaja di bandar malah juga di desa.

Kita dapat melihat hamper di mana sahaja, rakyat Malaysia menyambut 1Malaysia dengan hati yang terbuka dan menjayakan kempen menjenamakan Malaysia menjadi 1Malaysia.

Tetapi malang sekali apabila boleh dikatakan ramai dikalangan rakyat yang masih kabur berkenaan apa itu Gagasan 1Malaysia sungguhpun ia sudah dilancarkan lebih kurang setahun dan pelbagai hebahan mengenainya sudah dibuat.

Mungkin ini adalah sikap tidak mengambil kisah rakyat Malaysia yang hanya tahu membudayakan proses ikut-ikut dimana orang laun 1Malaysia, mereka juga ingin nak laungkan 1Malaysia tanpa sebarang idea apa sebenarnya konsep 1Malaysia.

Secara asasnya, 1Malaysia membawa mesej perpaduan di kalangan rakyat Malaysia yang berbilang kaum untuk bersama-sama kita berganding bahu untuk menjayakan dan memajukan lagi Negara yang tercinta ini.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang yang berkepentingan nyata mengambil 1Malaysia ini sebagai sesuatu yang menguntungkan mereka sahaja tanpa memikirkan sentimen yang berkaitan perlembagaan dan kontrak sosial.

Di Pulau Pinang, Ketua Menteri Lim Guan Eng sudah terang lagi bersuluh sedang menjalankan proses menyahkan penduduk bumiputera dari tanah Pulau di sini secara beransur-ansur malah banyak sudah kedai serta perumahan yang telah mereka ambil alih tanpa persetujuan penduduk tersebut.

Baru-baru ini, Tony Pua yang juga ahli Parlimen Petaling Utara dengan lantang meminta agar diskaun Bumiputera dalam pemilikan hartanah komersial dan rumah mewah di negeri Selangor dimansuhkan.

Yang terbaru, tuntutan daripada kongres ekonomi MCA meminta agar 30% ekuiti Melayu dalam sektor ekonomi dimansuh dilihat sudah mengkhianati perjuangan 1Malaysia memandangkan MCA juga merupakan salah satu parti tunjang kerajaan Barisan Nasional.

Semua kejadian ini jelas membuktikan pemahaman pemimpin itu sendiri terhadap gagasan 1Malaysia sendiri tidak memberangsangkan, inikan pula rakyat yang banyak hanya membudayakan 1Malaysia ikut-ikut.

Jika mereka tidak memahami konsep 1Malaysia, mungkin tidak ralat bagi saya untuk menerimanya tetapi pemimpin-pemimpin yang senior seperti Dato Chua Soi Lek dan seangkatan dengannya dilihat seperti tidak memahami sejarah.

Tidakkah mereka ingat, 60-70 tahun yang lalu, mereka semua merupakan orang yang datang ke negara ini kerana dibawa oleh British untuk menjayakan sektor industri pada ketika itu.

Akan tetapi, menjelang kemerdekaan bumiputera merelakan jus soli yakni mengiktiraf mereka sebagai warganegara di Malaysia dan berhak mendapat kebaikkan daripada negara ini dan mereka juga menyetujui agar bumiputera diberikan hak-hak keistimewaan berlandaskan perlembagaan.

Tidak mungkin saya yang lahir selepas 30 tahun Malaysia merdeka memahami sejarah ini, mereka pemimpin yang veteran ini tidak memahami sejarah pembentukan Negara yang kita pacu bersama selama ini.

Ini tidak lain tidak bukan, hanya satu provokasi untuk menguji toleransi bumiputera negara ini akan tetapi saya merasakan hal sebegini tidak sepatutnya diteruskan demi keharmonian negara ini.

Selain itu, tindakan ini tidak lain tidak bukan hanya sekadar mahu tunjuk ‘hero’ di kalangan bangsa mereka agar dapat meraih undi di kala pilihan raya kelak.

Parti komponen BN seharusnya bertoleransi dan bekerjasama dalam mengukuhkan perjuangan masing-masing dalam usaha mengukuhkan kedudukan mereka di kerusi parlimen.

Jika ini terus berlaku, tidak mustahil untuk melihat kerajaan BN runtuh buat pertama kali di pentas pilihan raya umum yang mungkin diadakan tidak lama daripada sekarang.

Malah ianya tidak mustahil jika BN kalah, beberapa parti komponen yang kuat menyokong BN bakal menyusur keluar dan mula menyokong parti-parti lain demi kepentingan bangsa, bukan rakyat Malaysia lagi.

Oleh itu, pesanan buat pemimpin buat yang mencipta mahupun yang menjayakan 1Malaysia, rakyat sudah mula jelik dengan perbuatan yang dilihat bersifat perkauman di kala anda melaungkan laungan 1Malaysia.

Sedarlah diri anda di atas sana akan hal-hal yang kecik ini sebelum anda ditelanjangkan daripada pangkat yang anda semua pegang sekarang ini.

Akhir kata, semoga Allah memelihara negara ini dan dikurniakan pemimpin-pemimpin yang celik akan keinginan rakyat tidak kira dalam sektor ekonomi mahupun sosial demi menjaga keamanan dan keharmonian negara yang selama ini kita kecapi.

No comments:

Post a Comment