Sokong Plan Transformasi Negara

Sokong Plan Transformasi Negara

Thursday, 22 December 2011

Cara-cara ganti kad sim dalam IPhone 4/4S

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.


Hmm..dah hampir setahun pakai Iphone nih tapi tak penah lak try nak bukak micro sim kad tray dia nih..susah sebenarnya nak bukak nih..adalah dalam 10 kali aku try 3 kali je terbuka..huhu tapi bila dah dapat cara dia jadi mudah la sikit.


Sebenarnya apa yang rasa susah sebenarnya sebab kita kena cucuk, takut kalo cucuk kuat nanti rosak ke apa kan..so mcm ishh betul ke nih..huhu so di sini saya nak share la dengan kawan2 cara bagaimana nak ganti/keluarkan slot untuk micro sim card:


1. Boleh guna klip kertas biasa yang diluruskan atau guna special tool yang tersimpan dalam kotak iphone kita pada tempat buku manual dia.


2. Tengok belah kanan IPhone ada satu lubang kecil je..haa sini la tempat untuk sim kad anda. Sim kad untuk IPhone 4 nih tak macam sim kad biasa, nama pon micro sim kad kan..saiz dia 15mm x 12 mm je banding dengan sim kad biasa 25mm x 15mm.





3. Masukkan pin atau special tool tersebut ke dalam lubang kecil tu. Tekan kuat sikit je sampai nampak tray sim kad tuh dah nak terkeluar den tekan lagi sampai dia kuar habis je..



4. Letakkan micro sim kad anda dalam tray tersebut. Pastikan dia betui2 duduk dalam tempat dia dan bahagian emas sim kad kita mengadap ke bawah.


5. Masukkan balik tray tu dalam tempat yang kita keluarkan tadi. Tekan sampai dengar bunyi klik..kira dah settle la tuh..



6. Tunggu IPhone anda untuk cam kan sim anda and walllaaaa....its ready to be use..hehehe..

Jadi untuk kawan2 yang rasanya nak tukar IPhone 4S bleh aa gunakan tips2 ini..buat sendrik je takyah hantar kedai2..jgn2 diorang caj lagi ade..haha..

40 comments:

  1. Thanks yer..mmg mbantu kami.dh 1mlm try nk buka tp xlh..ye la benda mhl kann..nk tkn kuat tkt rosak..hehe..igt nk bw p kedai dhni..so xjd la.kami sj jer try search cr nk bk iphone ni..xsgka ada jugak yg mcm kami..apapun gd post..dh blh bk..k

    penyimpan emas http://hanaemas.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. salam hafiz ... sy ni bercadang nak beli iphone / ipad ,sy mengaku sy masih buta dan ketinggalan it ni tp rasa sy x salah bertanye daripada diam x tau kan....., bila hafiz citer pasal mikro sim card dia letaknye di situ hbs mcm sy tel biasa lah sim card celcom plan bil exe50 tu leh ke msk kat iphone dan kat mana leh mskkan kad sim tu atau kena sim card lain ke..... cer hafiz terangkan... bg pengguna yg x tau ape2 ni tp teringin nak pakai iphone / ipad

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam hazlina..takda masalah kita boleh kongsi ilmu yang ada.
      Mmg benar kalau awak guna on biasa, sim takleh guna pada iphone.boleh p ke celcom dan minta micro sim utk iphone.tapi takpasti leh guna plan yg sama atau awak kena tukar plan sbb setahu saya setiap provider ada plan masing2 untuk iphone.
      Saya cadang kalau awak nak guna iphone, tunggu la dalam 3-4 bulan lagi. 12september ni akan launch new iphone. Beli selarang awak rugi ja nanti

      Delete
  3. Salam hafiz.nak tanya macamana nak delete gambar dalam album foto?xde pulak word `delete`.hrp dpt mbantu

    ReplyDelete
  4. Wassalam..ni dlm camera roll atau album?
    Kalao camera roll, tekan edit pasti pilih gmbar dah boleh edit tapi kalau album, delete guna itunes ja

    ReplyDelete
  5. Salam..untk mikro sim 2 brpa ek hrga dy

    ReplyDelete
  6. iphone 4s tu mmg da siap memori erk..
    papepon thankz laaa ajar cmne nk bukak sim tu..da 1mlm try..

    ReplyDelete
  7. Semua iphone built in flash memory..saama2

    ReplyDelete
  8. terima kasih bagi tau cara..

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum ! Terima kasih sangat-sangat ! Saya dah beli iPhone 5 ni dekat seminggu tak tahu macam mana nak masukkan. Terima kasih sangat !

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum.. nk tanya,if saya pki line maxis and sim card biasa yg jenis reload jep nie,klu nk tuka micro sim,kene g maxis center la yep?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di internet banyak dah layout micro sim ni boleh potong sendri ja..tapi kalo xconfiden p je maxis center.eheh

      Delete
  11. susahnye nk bukak tray tok tuka nano sim :( dah cuba tips anda tapi masih payah . huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm saya kata, dia payah sebab kita takut nak tekan kuat2. Sayang la takut rosak kan tapi sbnarnya mmg kna tekan kuat sikit

      Delete
  12. salam. sy baru nk gune iphone 3g. boleh tak saya nk install whatsapp kat ipon melalui wifi je? maksudnya tak perlu nk melalui itune. terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..kalo guna wifi boleh ja..masuk appstore dan download ja..

      Delete
  13. salam.trima kasih ajar cara buka sim tok nek tak reti buka da jadi pandai,tapi masih tak reti guna cam na nak load lagu dln itunes tuh yer...

    ReplyDelete
  14. Bang saya nak tanya .. Kawan saya punya iphone 4s tp tak boleh d masukkan kat yg reload punya knp ya babg atau mesti kat yg bill punya ke..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stiap phone kalau dia jenis 'unlocked' mmg xleh guna apa2 sim kecuali yg dibekalkan.tapi boleh je, bawak p kedai digi ka mxis or celcom mreka boleh adjust

      Delete
  15. salam...adik saya termasukkan memory card dlm bahagian simcard tuh..mcm mna eh?..sy malu nk pegi apple centre sbb apple clone je,huhu

    ReplyDelete
  16. salam knal bang,saye wahyu from indon, maav klo nak betanye,
    saya ada iphone 4s hadiah dari sahabat from singapore,but nie kad tak dapat saya gunakan kat indon , cammana nak ganti kad yg sesui dengan indon punya bang

    ReplyDelete
  17. wassalam..mungkin kad itu dari singapore tak sesuai dgn kegunaan di indonesia, sebaiknya pergi ke telco di indonesia dan dapatkan kad baru

    ReplyDelete
  18. saye dah cuba pergi kat telco kat sini,tapi pade layar kiri atas tampak, kartu tak terpasang, ,,, ape saye haros cek sinyal terlebih dahulu ka
    thank you kak hafiz

    ReplyDelete
  19. saye dah cuba pegi kat telco indon,setelah kad terpasang ,muncul pada layar kiri atas ,kad tak terpasang camtu kak hafiz,haros kah cek sinyal dahulu kak
    thank you kak hafiz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok saya dah faham. Iphone 2 version, locked dan unlocked.versi unlocked boleh guna apa saja sim kad telco mana2 saja tapi locked version hanya 1 telco saja boleh guna, mungkin anda punya adalah locked version.
      Cuba ke kedai apple berhampiran untuk tanya bagaimana untuk 'unlock' iphone anda .ini saya tak mahir

      Delete
    2. thank you kak hafiz.. saye dah faham macem tu.. thank so much..

      Delete
  20. salam. sy nak tanya macamana nak tengok contact dr sim. sy baru masukkan sim dr nokia ke iphone.

    ReplyDelete
  21. Utk pengetahuan cik, iphone takda function cam nokia atau sony yg boleh copy contact dr sim.kena save dan backup dalam itunes/outlook baru boleh masukkan dalam iphone.boleh check youtube utk langkah2 sedetailnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam hafiz. saya guna iphone4, macam mana nak download lagu guna itunes ? tak pandai la..

      Delete
  22. Assalammualaikum, boleh bertanya sekarang saya pakai iphone 4.Masalah yang saya hadpi iphone saya langung tiada function ...dia padam tapi bila masukkan charger dia hidup bila tak..dia padam balik.Saya cuba format malangnya bila masuk sim card dia padam semula tp bila keluarkan sim card dia ok balik,,,sy tidak hantar lagi ke kedai kawan2 kata mungkin litar rosak memang mahal nak betul...jadi minta pendapat en. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm ada pernah cuba guna sim kad lain?

      Delete
    2. pernah juga tapi tetap sama,...sekarang iphone tu tak dimasukkan sim card elok je hidup

      Delete
  23. Nadia, kalau dload lagu guna itunes tu kena bayar duit so kna register kredit kad dulu

    ReplyDelete
  24. Saudari ummuzahra,
    Susah nak jawab ni, tapi rasanya mungkin ada masalah dengan sim reader tu..tak pasti nakrepair tu mahal ke x

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooooo tak pe encik mungkin ada betulnya sim reader problem...apapun terima kasih encik Hafiz kerana memberi info dan pendapat.:-)

      Delete

My Gadgets

My Gadgets
iPad 2

Samsung Galaxy S2

iPhone 5

Canon EOS 550D

Popular Posts