Sokong Plan Transformasi Negara

Sokong Plan Transformasi Negara

Friday, 30 December 2011

Bila cinta ditolak..2 kali!!

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

Harini banyak benda nak tulis..tadi pagi dengar fly fm pasai one night stand igt nak tulis pasal tu aa..pastu baca paper ada pasai gangguan seksual plak rasa nak tulis pasai tu.

Tapi harini saya memilih utk menulis ttg perasaan saya bila rasa cinta saya pada seseorang ditolak mentah2.




Apa la nasib kan..bila kita suka kan seseorang tu..kita sentiasa ingin dia bahagia dan gembira..jadi kita akan cuba buat baik je dengan dia.

Al kisahnya pertemuan ini terjadi 4 ke 5 tahun sudah..time tu aku dah mcm tgk je sukaa kat dia tapi dia senior dr aku so sah aa budget mahal takdenya pndang aku ni..

Pastu aku pnah kuar skali dgn dia n pnah jugak luah rasa di hati tapi atas sbb ape tah(buat2 lupa utk sedapkan hati) perasaan ku di tolak..

Tapi time tu cool aa takde rasa apa sgt pon so i move on je la..

Baru2 ni plak kami mcm kmbali keep in touch..ye aa skang da maju ada whatapps n imsg so takdenye nak pkir pasai kredit..heehe

Bila lama2 perasaan lama ni kembali semula tapi yg bes tu belum sempat luah lagi dah kena reject..hahaha

Ini la dlm sjarah hdup aku d reject 1 girl yg sama..slalunya aku je reject org(hambik ko..2 kali lak tuh.. padan muke!!)

Tapi apa nak buat kan..cinta tak semestinya memiliki, sayang xsemestinya bersama..asal dia bahagia dlm cara apa pon aku hargai aa..

Aku akui aku agak sentimental aa gak..mungkin sbb aku ni bkn org kl yg tau apa itu gucci dan prada atau mungkin aku ni terlalu 'bosan' baginya..or mungkin i'm too good for her(mungkin jga) atau apa jua alasannya..aku redha je laa.. i'll always be ur jacob my bella(perghhh nak perasan twilight pulakk)

Bila cinta ditolak, its not the end of our life. Maybe its just the beginning of sumthing new..tpi new tu dri segi apa?

For me, pmahaman aku ttg cinta dan perhubungan dah jauh beza dr dulu.. Dulu nk bcnta spya bla kuar ada tmn, sdih ada yg pjuk, gmbira ada yg kongsi.

Tp bgi aku smua dah beza..watpe nak kaple lama2 tpi xde rasa utk memperisterikan dia? Mcm bg harapan palsu je kan.

So since that my mind has change thus i wont think of myself anymore but to my partner as well.

Bek la kita bcinta lepas kawen je kan(haha mcm uztaz azhar idrus je)..sbb rasanya itu akn last longger..

Tp nk kawen bkn sehengget dua skang..hantaran letak tinggi xhengat..org keja kuli cam aku ni mau dua 3 tahun kmpul baru ckup kot.

Fuhh jauh plak aku mlalut kan..so to those yg frust mnonggeng sbb awek or mamat hensem reject korang..takyah aa nk sedey sgt..ada lg truk kot dr korang '-_-.

Bak kata kwn baik ku, nanan..just let go n follow the flow..although the flow is uncertain but u will be happy travelling through it..

Akhir kata, bila cinta di tolak..takyah aa p bnuh diri..ingat Allah cintakan kita tu dia timpakan musibah utk kita sentiasa ingat padaNya..

Sunday, 25 December 2011

Surau Queensbay terabai..

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..

Sedih juga bila dipikir-pikir yang sebuah pusat membeli belah yang tersohor di Penang iaitu Queensbay mall gagal menjaga fasiliti surau dengan baik.

Sudah berkali2 saya memerhatikan hal ini tadi saya tak terpanggil utk menulis pape sebab ingat ini pkara mudah dan patutnya akan ditangani.

Tapi nyata setelah hampir sebulan dan beberapa kali saya hadir ke surau ni langsungvtak berubah.

Apa yang saya maksudkan adalah fasiliti penghawa dingin dalam surau yang sudah rosak dan bocor.

Apa yg mampu mereka lakukan hanya meletak satu bekas untuk menakung air hasil kebocoran penghawa dingin tersebut.

Masalahnya ia diletakkan betul2 di tengah surau dan nyata mengganggu pengguna surau terbabit.

Misal kata pada waktu puncak solat dan ramai jemaah yg hadir, tidakkah ini mengundang kesukaran apabila jemaah perlu menyusun saf supaya tidak kena pada lelehan air yang bocor itu.

Selain itu, dinding surau ini pun sudah nampak berkulat dan kotor. Ini nyata bertentang dengan konsep rumah Allah yang semestinya perlu dalam keadaan bersih dan cantik.

Nyata pengurusan queensbay gagal dalam menjaga fasiliti penting mereka yakni surau ini.

Dengan nada sedih dan kesal saya mengharapkan pengurusan cepat membuat perubahan kerana masalah yang dihadapi itu tidak sukar utk diperbaiki.

Apa yang mereka perlukan adalah usaha dan rasa bertanggungjawab ke atas salah satu fasiliti penting bagi umat Islam ini.

Akhir kata, jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga, diharapkan pengurusan queensbay akan cepat mengambil tindakan bagi menyelesaikan masalah ini.

Medical checkup..what do they check??

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..




Beberapa minggu lepas aku kena p buat medical checkup kat Tanjung medical center atas permintaan company. Yg bes ttg company ni apa ja berkenaan medical tak kira amik ubat or checkup skali pon..semua ditanggung beres..FOC beb..





Aku yang 1st time p utk real med checkup pon blur2 aa kan..tapi menda biasa macam amik berat, darah, kencing n xray tu biasa la..tapi ada tambah dua yang tak penah aku buat sebelum ni iaitu ecg utk check jantung kita dan ultrasonic untuk check liver, pankreas dan juga kidney.





Semalam aku p jumpa doktor untuk amik result dia..hmmm seems ok tapi rasanya kalo aku tak jaga gaya hidup dan pemakanan aku rasanya akan ada masalah je di masa hadapan..






1st of all BMI aku dah terlebih..27 kot..org biasa dlm 24 je(kalo tak salah aa) so ini mmg yang 1st skali doktor tegur dan minta aku untuk kurangkan berat badan lepas ni..





Blood pressure aku pon dah normal high..Huhu so aku ni nampaknya dok ada di par je la antara yg sihat dan kurang sihat ni...huhu ada lagi kot..huuhu





Ultrasound, xray dan ecg aku semua ok takde masalah ketumbuhan ataupon gallstone yang ditemui..tapi banyak masalah tu dtg dr arah aku sebenarnye..huhu





Gula dalam darah aku pon katanya da tahap normal high dah..errr...tapi aku rasa sbb aku p mnum nescafe kot mlm tuh sikitt baru prasan esoknya nak p med checkup..tapi aku check biasa guna mesin mak aku beli pon cam tak jauh beza je..5.3 gak..so rasanya i need to cut from dringkin to much sugar base drinks and less carbo in my meal.





Cholestrol plak..aku tatau plak sblum ni ada good kolestrol (HDL) tau ada bad kolestrol je(LDL) so bila doc cakap hdl aku rendah dr biasa aku pon heran aa..tambah lak dia kata ldl aku agak tinggi(3.6) lagi laa aku pelik..



Persoalan aku mcm mana nak improve..dia kata paling senang makan ubat kolestrol tapi pada umur aku itu tak digalakkan..dia suruh aku ubah cara hidup dan pemakanan ku..kena kurangkan minyak serta lemak tapu n byk buat senaman untuk kuat dan sehatkan badan.





Lepas dapat dr nasihat doktor ni baru aku sedar kita ni dok rasa kita punya cara hidup dah betul selama ini tapi bila dah test baru tau apa sbnarnya impak pada badan kita.

Oleh itu saya rasa med checkup ni penting dan perlu dititik beratkan oleh semua orang.

Pada yang company sponsor, bagus la tapi kalo yg tak sponsor blnja la dlm 2-3 ratus.. Insyaalah berbaloi.



Jika kita dapat tau masalah dlman kita lebih awal kita mampu mengubah sebelum ia melarat hingga umur kita lanjut.

Bak kata pepatah, mencegah itu lebih baik daripada mengubati. Jangan dah terantuk baru nak terngadah.

Kekalkan cara hidup sihat dan insyaalah dengan izin Allah kita akan sihat walafiat sentiasa.






P/S Camna nak tau yang mana kanan yg mana kiri??

Saturday, 24 December 2011

Pengumuman penting!

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..

Dengan lafaz Bismillah-ir Rahmah-ir Rahim..saya Muhammad Hafizzuddin Bin Baharin@Md Daud dengan ini ingin mengumumkan kepada semua orang bahawa saya sekarang SINGLE but NOT AVAILABLE!

Sekian, terima kasih.

Ku tak cari kesempurnaan..

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

Zaman sekarang ni ada ka manusia yang hidup di dunia ni yang kita boleh kategorikan sebagai sempurna?? Mcm takde je..

Tapi lain plak kata Andra & the black dog bone dlam lagu sempurna:
"kau begitu sempurna,
Dimata ku kau begitu indah,
Kau membuat diriku agar slalu memuja mu"

Hakikatnya memang tiada manusia yang sempurna dalm hidup ini tapi kita melihat seseorang itu sempurna sbb dia ada ciri2 yang boleh melengkapi kita.

Sebenarnya dalm mencari pasangan hidup setiap orang ada pilihan dan cara masing2. Ada yg nak cantik, ada yg nak cool, ada yg suka tough dan sebagainya.

Tapi bagi aku aku cuma mencari 3 sifat ja dalam diri seorang wanita untuk menjadi bkl suri hidupku.

Pertama taat pada Allah, Rasul dan aku sebagai bakal khalifahnya. Ketaatan ini penting kerana jika ada sifat ini pasangan kita mest akan mendahulukan hukum Tuhannya dan patuh akan kata2 suaminya..

Kedua adalah ingatan yang kuat. Ini bukan sebab nak suruh hafal nama ubat atau formula2 math tapi ingat pada nasihat dan peringatanku selagi ia tak bertentang dgn syarak.

Ketiga sedap mata memandang, sebab walau tak cantik sekalipun di mata tapi dia sedap dimataku, aku sudah cukup gembira dan syukur atas kurniaanNya..

Memang banyak kalo nak ikut pada penjelasan nabi untuk memilih bakal pasangan hidup kita tapi aku tak mencari kesempurnaan.

Asal dia mahu berubah dan mahu belajar, akan ku pacu dia ke arah kebaikan dan terus menjadi insan yang solehah.

Manusia mmg takkan lari dari membuat kesalahan tapi jadikan kesalahan yang kita buat sebagai titik tolak untuk memperbaiki diri kita.

Saya tidak suka org yang sudah ditegur tapi masih melakukan kesalahan yang sama berulang kali. Jika ia dibuat tanpa sedar mungkin boleh dimaafkan tapi jika dibuat secara terang-terangan memang tak dapat diterima.

Kejujuran seseorang itu juga memainkn peranan yang penting kiranya dia betul2 mahu menjadi sebahagian dari hidupku.

Hidup dalam pembohongan dan kepura-puraan hanya akan memacu kita ke jalan kemusnahan walaupun ia nampak indah di permukaan tapi didasarnya ia hodoh bak kurap, busuk bak bangkai.

"Its not perfection i'm looking for, its the sincererity is what i'm searching".

Ini adalah kata2 yang terlintas dibenakku tika beberapa perkara yang merumitkan timbul dalam diriku baru-baru ini.

Insyaalah masa masih panjang bagiku dan jodoh aku yakin Allah akan berikan dalam apa jua cara yang Dia inginkan.

Dan sehingga aku berjaya mendapat dia yang diredhai Allah, aku takkan berhenti usaha dan terus mencari bakal suriku, bakal pelengkap hidupku.

Thursday, 22 December 2011

Cara-cara ganti kad sim dalam IPhone 4/4S

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.


Hmm..dah hampir setahun pakai Iphone nih tapi tak penah lak try nak bukak micro sim kad tray dia nih..susah sebenarnya nak bukak nih..adalah dalam 10 kali aku try 3 kali je terbuka..huhu tapi bila dah dapat cara dia jadi mudah la sikit.


Sebenarnya apa yang rasa susah sebenarnya sebab kita kena cucuk, takut kalo cucuk kuat nanti rosak ke apa kan..so mcm ishh betul ke nih..huhu so di sini saya nak share la dengan kawan2 cara bagaimana nak ganti/keluarkan slot untuk micro sim card:


1. Boleh guna klip kertas biasa yang diluruskan atau guna special tool yang tersimpan dalam kotak iphone kita pada tempat buku manual dia.


2. Tengok belah kanan IPhone ada satu lubang kecil je..haa sini la tempat untuk sim kad anda. Sim kad untuk IPhone 4 nih tak macam sim kad biasa, nama pon micro sim kad kan..saiz dia 15mm x 12 mm je banding dengan sim kad biasa 25mm x 15mm.





3. Masukkan pin atau special tool tersebut ke dalam lubang kecil tu. Tekan kuat sikit je sampai nampak tray sim kad tuh dah nak terkeluar den tekan lagi sampai dia kuar habis je..



4. Letakkan micro sim kad anda dalam tray tersebut. Pastikan dia betui2 duduk dalam tempat dia dan bahagian emas sim kad kita mengadap ke bawah.


5. Masukkan balik tray tu dalam tempat yang kita keluarkan tadi. Tekan sampai dengar bunyi klik..kira dah settle la tuh..



6. Tunggu IPhone anda untuk cam kan sim anda and walllaaaa....its ready to be use..hehehe..

Jadi untuk kawan2 yang rasanya nak tukar IPhone 4S bleh aa gunakan tips2 ini..buat sendrik je takyah hantar kedai2..jgn2 diorang caj lagi ade..haha..

Monday, 19 December 2011

Peribahasa Melayu Yang Tak Jelas


Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..




Dua peribahasa MELAYU yang mempunyai maksud yg TIDAK JELAS

1. Harapkan PAGAR, PAGAR makan padi.
2. Melepaskan BATUK di tangga.

Setelah menerima penjelasan, peribahasa yang tepat ialah

1. Harapkan PEGAR, PEGAR makan padi.
2. Melepaskan BATOK di tangga.

PEGAR adalah sejenis BURUNG yang dibela oleh pesawah untuk menjaga sawah padi mereka drpd ancaman haiwan-haiwan perosak seperti serangga, tikus dan sebagainya.


Maksud peribahasa ini ialah burung PEGAR yg diharapkan utk menjaga sawah padi tidak boleh diharap kerana bertindak memakan padi milik tuannya.

BATOK pula ialah GAYUNG di yang digunakan untuk membersihkan kaki sebelum naik tangga nak masuk rumah (rumah kampung kan ada tempayan kat depan rumah).






Maksud peribahasa ini ialah sikap membuat kerja sambil lewa, acuh tak acuh serta tidak bertanggungjawab.

Punca kesalahan ini ialah peribahasa yg TEPAT dan TIDAK TEPAT itu sama dan serupa sekiranya ditulis dalam TULISAN JAWI. Mungkin kekeliruan dan kesalahan ini timbul semasa orang Melayu masih aktif munggunakan tulisan jawi.

هارڤکن ڤݢر، ڤݢر ماکن ڤادي
ملڤسکن باتوق د تڠݢ

Sekarang ini jelas??? =)




Thanks to Aniq and KKM

Sunday, 18 December 2011

Plusliner bikin panass...

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

Sebelum ni slalu aku naik bas balik penang dr kl aku bangga bagitau org yang aku naik plusliner, sbuah bas hak milik syarikat KTB.

Tapi harini dia benar2 bikin panas dari sistem, driver dan juga penjaga/tukang kutip tiket.

Kalini naik bas yang lain macam sikit la..err nak terang lain macam pon tak reti sgt cam seat 1-6 ada 4 tapi 7-11 ni ada 3 seat je..





Aku n mak aku dapat tiket no 7b dan 7c..bila aku masuk aku cari 7b ada la 7 c takde pon ada 7e dan dua2 pon orang dah duduk. apa punya sistem yang plusliner ni pakai?? Bas sendrik no apa ada pon boleh taip salah ka??










Aku p tanya kaunter dgn memBABI buta dia kata ada seat tu n soh aku cari..bila tanya driver lak dia soh duduk je mana ada kosong..

So kami dduk aa mana ada kosong, pastu ada 2 org ni nak duduk tmpat kami(sbnarnya tempat diorang) jadi lepas explain diorang pon ok n cari tempat lain tapi masalahnya ada 1 je kosongnye..

Pas panggei 2 3 kali baru org tiket mai..bas bertolak kui 1 pa jadahnya nak mai check tiket kui 1 jugak..pas check semua tiket baru jumpa 2 org yang salah naik bass??C how careless plusliner were orang salah naik last minit bari nak detect..

Driver plak tak friendly langsung, dia stop n tak bagi info pon stop brapa lama den rasa baru 15 minit dah hon macam org gila!!

Orang nak solat, p toilet dan makan kot(dah la bertolak kui 1 sah aa tak lunch lagi).. And this really piss me off

Kemudian dua orang tadi mai sbb nk minta balik seat diorang sebab katanya tak selesa seat sekarang..tgk2 diorang dok blakang skali so aku paham sgt aa

Tapi kalo kami nak minta seat kami pon tatau seat yg mana sebab yg ada 7a 7b dan 7e saja..

Aku pon dgn slamber bawak je la mak aku p dok blakang n pulangkan seat diorang ni..

*One more, bleh plak sit blakang aku duduk blakang nih ada bunyi berdesing tah pape je..adehh..tak pcaya dengar aa dr dlm video di bawah nih..nasib baik dia kejap bunyi kejap tak..tapi tuh lagi la memningkan keadaan kan*


















Bunyi berdesing je













Ni plak sunyi ajee




Dulu aku slalu akan rekomen plusliner kalo ada kwn2 aku nak p penang dgn bas..

Tapi apa yang jadi harini benar2 memalukan dan aku dah tak rasa nak rekomen syarikat yang sangat tak teratur dan tak professional yang sula lepas tangan camtu je..

PS: ** tu updated



Wednesday, 14 December 2011

Leburlah hasrat nak Guna iPhone 4S

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.


Baru2 ni gajet terpanas di malaysia mesti la iPhone 4S walaupun banyak mendapat tentangan daripada Samsung dan banyak produk lagi di luar sana.


Terkini digi, celcom dan maxis sudah mula mengorak langkah mempromosikan pakej masing2 yang mana iPhone 4S akan mula diedarkan pada 16/12/2011.


Tetapi mengikut pengumuman daripada digi, mereka sudahpun habis menjual iPhone 4S bagi batch yang pertama ini dah mungkin perlu menunggu lebih kurang sebulan utk restock semula.


Tetapi yang sedihnya angan2 ku untuk memiliki iPhone 4S nampak gayanya lebur akhirnya. Ini disebabkan saya masih terikat dengan digi sebab melanggan pakej idigi 138 sejak desember 2010. Mengikut kontrak kalau nak breach dalam tempoh 0-12 bulan kena bayar RM400 beb..parah parah..


Kalau nak breach dalam tempoh 13-24 bulan pula kena bayar RM150..erghh rasa mcm tak bebaloi la plak kan so aku merasakan aku perlu melepaskan angan2 ku ini..huuhu


Nampak gayanya aku kena la tunggu kemunculan iPhone 5 di masa depan kot..harap2 tahun depan boleh la tukar baru te yak..hehe..


Jadi buat rakan2 di luar sana..maxis and celcom mcm mana??

Saturday, 10 December 2011

wuuuaaagghhh(yawning)...malasnyee...

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..

Hari ni 10/12/2011 adalah hari sabtu yang paling tak bes sejak beberapa minggu yang lepas..huuhu..ni la akibatnya bila asyik sabtu minggu je cuti dok rumah dah takde mud nak keja so akibatnya aku kemalasan yg amat sgt bila mai keja hari ni.




Hari ni la production nak stop line F3 nih kan..janji isnin baru nak stop tapi tup2 tgh2 minggu bagitau yang sabtu nak stop dah so kami kena la 'membedah' mesin kami..ish ish ish..nih yg bosan ni..baru igt nak p tgk breaking dawn(nampak sgt ketinggalan kan) tapi nampak gayanya tak jadi la..


Selain dri tuh, aku ada appointment dgn dr utk medical checkup result aku tapi tuh pon kena postpone jugak..gara2 tugas nih..huhu apa nak buat..hidup mesti diteruskan.




Mama kata aku nih turun perangai mama, mmg keja tuh diutamakan la..dulu masa mama belum pencen(lani pon keja gak cuma keja part time yang mcm full time) dia pon mcm aku, keja bagai nak rak tapi apa pon tak dapat.




Ye lah bukan nak kata kita nih keja semata2 kejar nama atau pangkat tapi perlu la setimpal dengan pengorbanan kita kan..aku pon sama la jugak nih..mungkin sbb mcm org baru kan..sekali semua hempok bagi aku..aku la yang tanggung..




Sib bek aku ada kontraktor yang mmg mantap aa..bagi je apa kat diorang sah siap la keja tuh..hehe..jadi keja aku sebenarnya utk monitor n buat planning je..huhuh bayangkan keja mcm diorang..perghh lagi saket beb..




Tapi keja cam diorang ikut jam..lagi pulak harinih sabtu..double pay kot..so diorang pon mest aa datang punya..chinese new year pon dah dekat so nak la cari duit lebey utk chinese new year kan..hehe...kire win win situation la.




Tapi Alhamdulillah sebenarnya kerja aku skang nih banyak mendedahkan aku pada heavy industries maintanance, jadi aku banyak sangat belajar ttg mekanikal things compared to universiti mmh 90% teori je aa..main bedal hapai aa..


Tapi kat sini apa yang paling penting adalah cara kita untuk plan sesuatu kerja dan cara kita execute plan kita adalah pengajaran yang paling penting. We might fail in the first stage of our plan but how we manage to save it till we suceed at the end is the most crucial lesson of all.


Pejam celik dah dkat setahun 4 bulan aku keja sini..banyak lagi aku kena blajar dari segi decision making and troubleshooting skill dan aku harap by the end of next year (kalo aku masih keja sini) aku boleh kuasai dua skill ni.


Kalo kita pikir malas kita nih, rasanya apa keja pon tak boleh jalan n majikan kita pon mest pandang serong je pada kita..ye la masa interview nak keja punya la berjanji bagai bleh tu bleh nih, dah dapat keja sia2 kan lak.


Hidup skang bukan snng nak cari keja, lain la kita my master brilliant mcm einstein tuh mmg la majikan cari kita, kita pon takat pepasir di tepian pantai je..tak dipandang sesapa pon..jadi apa yg kita ada kita buat la sehabis baik.


Amanah pada diri dan amanah pada kerja kita itu penting, lagipon ni mmg salah satu cabang yang diajar oleh Nabi kita dalam apa jua bidan yang kita ceburi, amanah perlu ada dlm diri kita.


Oleh itu, apa guna nak merungut banyak2 bila tiba saat mcm ni..bak lirik CMB 'harus pejam mata dan buat apa saja'..heheh(ada kaitan ke??).


K sampai sini je la aku nak cot cet sket..bila2 nanti aku kebosanan aku melalut la lagi dlm blog aku nih..heheh..salam...

Friday, 9 December 2011

Penfibre 2011 Thank You Dinner: Urban Cultural Night

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.



Semalam bertempat di Sunway Carnival Convention Center telah diadakan satu majlis makan malam penghargaan buat pekerja, kontraktor and vendor2 yang telah bersama Penfibre Sdn. Bhd sejak bertahun2 lamanya.


Aku pula 1st time join dinner penfibre nih, dengar kata dah 3 tahun takda dinner nih jadi nih kira grand jugak la dinner dia. Untuk pekerja semua ditanggung manakala untuk vendor dan kontraktor, bayaran tertentu dikenakan kepada mereka yang ingin menghadirkan diri.


Sapa tamau makan free so aku dengan berbesar hati pon hadir ke dinner nih..dengan baju batik biru, seluar slack hitam dan lofer hitam..dtg dengan harapan nak dapat 1st prove lucky draw merupakan Samsung galaxy note yang terbaru.
Bukan itu saja, barisan hadiah2 sangat menarik antaranya, laptop acer aspire, TV SONY LED 42inci, LCD TV 32inci, HTC explorer, iPad 2 dan berbagai2 hadiah lagi..sangat menarik..slurpszzzz..kire tak dapat no 1 dapat hadiah mana2 pon mmg puas hati aa..kalo tak salah semuanya 40 hadiah..

Check balik meja ada lebih kurang 60 meja di darab dengan 10 orang 1 meja mau dekat 600 orang nak berebut 40 hadiah..ishh mmg org yang sagt2 bertuah je dapat la nih..


Makanan mcm biasa la, Chinese dish yang disediakan(sbb paling murah kot). Tapi takde la mengecewakan sangat, sedap2 juga makanan yang disediakan oleh Sunway Hotel nih.


Entertainment merupakan aspek yang menarik dalam sesebuah majlis makan malam tapi mungkin sbb budget tak banyak sangat jadi dua performer je yang datang. Tapi ok la diorang perform dua kali jadi berbaloi la diorang mai.


Satu group nih dance group..katanya top dalam north region nih..tapi gaya tarian diorang mmg perghh mantopss sehh..laki ka pompuan mmg terbaik la..tapi laki nampak lebih hebat la sebab yg pompuan nampak semput cepat je..tu sbb tak dapat pi final Showdown kot..hehe


Satu lagi performer nih digelar Chakora Band, katanya top band la di Penang nih. Terdiri daripada 3 orang penyanyi wanita dan seorang keyboardist lelaki. Performance mereka nih jugak tidak mengecewakan dan pandai menarik perhatian para hadirin yang hadir.


Tapi yang paling manis dalam majlis ni adalah aku berjaya dapat 2 kali cabutan bertuah..suatu yang tak pernah dapat dalam hidup aku walaupun sekali pun..Alhamdulillah syukur..dapat meja bertuah dan juga cabutan bertuah. Guess what i get..huhu nope not the galaxy not la sebab kalo dpt galaxy not sah aku letak gambar yg betui2 bukan yang commercial mcm di atas kan..


Aku dapat sebuah tower fan dan juga fan bulat..dia mcm cantum sekali siap beremote control nih..heheh terbaik laa nak beli mmg tak laa..mungkin nih rezeki untuk Faris kot..



Dia mai sini nanti boleh la bagi dia yang rasmikan dulu..bukan apa rumah aku mai tgh hari sampai petang mmg la tersangat la panas bahangnya jadi hope menda nih leh aa sejukkan keadaan di rumah tuh..


Dah habis nak balik punya time ingat nak balik naik feri, malam2 naik feri kena angin mmg masyuk kot..tapi sayang feri takde la plak sebab next feri kalo nak tunggu mau ada 40 minit..so aku amik keputusan patah balik ikut jambatan je la..


Balik2 aku mmg flat aa..sampai pon dah pukui 11..esoknya nak p kerja plak so aku mmg sayonara pada 8/12/2011 awal aa..hehe


Apa pon mmg bes aa dapat makan2 disamping rakan sekerja pulak, dulu makan disamping rakan sekolej kali nih suasananya sedikit berbeza. Harapnya ada lagi la dinner nih pada masa2 mendatang..ermmm lepas dinner nih pikir bonus lak..errr hope MD bagi la banyak2 sikit tahun nih..hehe..

iPhone 4S ke treadmill??

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.


Sebuah akhbar tempatan telah menyiarkan artikel yang mana iPhone 4S, produk terbaru dari Apple Inc. akan mula dijual di Malaysia pada 16 Disember 2011.


Berbeza dengan iPad 2, iPhone 4S dilihat seperti tidak 'menyengat' di mana rata-rata pengguna masih ragu-ragu dalam membuat pembelian gajet terbaru Apple ini.


Bukan setakat itu, ia juga kini kuat disaingi oleh Samsung yang mengeluarkan Galaxy Note, sangat memukau mata 'gadget freak' di luar sana.






Bagi saya pula, hmmm tunggu bonus la jawabnya tapi niat di hati sebenarnye nak beli treadmill(alat jalan/lari kat rumah)...azam tahun baru nih nak fit kan diri la kononnye..tapi..hehe ntah lerr..

Kalo beli iPhone nih mmg la pakai hari2 kan..so..errr..arghhh tough desicion betul jadinya..apa kata anda..mana lagi penting??

Wednesday, 30 November 2011

Why Don't We Have Both! Samsung Galaxy and iPhone..

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..


One day when i just browsing my facebook account, i came across a video uploaded by Samsung and being shared widely by my friends.

I guess this video is to show how lame the iPhone 4S is compared to the new Galaxy S2..well i have to agree that Galaxy S2 is the next BIG thing..(or galaxy note is ever BIGGER)..but its not an 'apple' to compare with an apple(get it..compare apple with apple..hehe).


Apple Inc is a company that not only produce hardware but it also produce its own softwere and also apps for its hardware while others like Samsung, HTC, Motorola and lots more have plenty of time in building the best hardware they can.


This is because they have support from Google Inc that do the thinking for the softwere..By this time..Apple does not look so lame does it?


Although Android phones have two entity to build up the empire, for me Apple still stand out as the Apple in my eye..I would like to share few of my oppinion on why is it so.


1. Apple hardware does look so slow to be upgraded (even iphone 4s and iphone 4 does not have a big different) but the different it gave is so meaningfull. Lets take camera as an example, Apple based phones camera can i say one of the best camera of all times. Its 5MP phone in iphone 4 for me is better compared to galaxy s 2..thats 8MP on it..


2. Software upgrading is so disasterous for android users...if you get an android 2.2 phone..till your death(too dramatic i guess) or till you change your phones..you will just get stuck with you android 2.2, no obvious upgrading is available(if they do, it is so not user friendly to do so). Compared to ios software, it is so easy to upgrade and even iphone 3gs can still use the same software that been use in iphone 4s which is ios 5(ios 5.0.1 is the latest).


3. Related to softwere, if we were to compare Apple ios with Samsung bada or HTC sense..it would be like...i have no idea how to compare because most of the outstanding phones rely on android platform, not their own platform that they build. Apple itelf stand out with their ios and this is something good about Apple.


However, both this makers/platforms does have their own advantage and disadvantage. As for me although i'm a little bit bias to Apple, my principle is simple..why should we choose 1 in we can get both..





So guys, whether you are an android lovers or a loyal ios users we still can have both so that we can actually know what are the differents, advantage and disadvantage. Don't go around talking bad about things that u actually don't know about it.




Peace to all gadget lovers out there..

Tuesday, 29 November 2011

Kenapa orang sakit makan bubur..

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..

How r u guys doing..harap semuanya sehat2 belaka..jgn jd cam saya lak..adeh perut ni xbrapa nak sedap..

Jadi sebab tu malam ni terpaksalah saya makan bubur..

Kalo kita tgk kan..org sakit ni asyik kna makan bubur je..terutamanya yg sakit perut mcm saya..ada x sesapa terpikir knpa..

Tadi masa p klinik doktor check kata perut aku ni either food poisoning or terkejut dgn makanan kl kot..hehe

So dia suggest aku makan la bubur.bila ditanya knapa dia pon jawab la bubur ni texture dia dah halus plus rencah pon tak banyak jadi perut kita pon kurang lah bkerja..hehe

Bila kurang kerja dia pon kurang lah sakitnye..al kisahnye semalam aku mengalami stomach discomfort yg teramat sgt..

Sib baik masa trip p sg chilling tu tak rasa sgt so takde aa nyusahkan ramai2 org tapi masa nak balik penang tu..adehh sampai ke mudula obloganta aku merasa kesakitannya..

Mula2 suspek angin masuk perut aa sbb hari ahad tu makan langsung tak ikut time..lunch kui 4pm dinner lak 1am..mmg terkejut aa perut aku..hehe

Pagi esoknya bangun apsal kenyang je rasa perut tapi tak figure lagi aa masuk angin..pas turun nak breakfast di hotel baru sedar sbb takde selera nk makan..mkn je la sikit n trus shoot p UM..

Jadi itulah al kisah knapa aku kena makan bubur tapi takpe aa aku mmg suka makan bubur sebab bubur tok aku masak mmg terbaek beb..

Jadi sakit ke tak mmg aku kerap aa soh tok aku buat bubur..hehe..jadi jangan aa skeptikal sgt org makan bubur tu org sakit je..hihi

Jadi semua..jaga la pemakanan anda kerana kita makan untuk hidup bukan hidup untuk makan..

Friday, 25 November 2011

Multitasking Gestures for IPad..

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia

Whats up guys..back for some more tips on idevice..hehe i guess its already well known but its usefull if u are 1st timers for ipad.

Do you know since the launch for ios 5(ios 5.0.1 for ipad 1st generation), we will no longger be needing the home button at the bottom of our ipad.

Through multitasking gesture, we just need our fingers not only to switch between apps, but its also could bring us back to the home screen.

To switch between apps, what u should do is u need to use 4 or 5 fingers and swipe ur screen right or left to get to any of your apps.

Or if u have to many apps to swipe, u just need to swipe up and list of apps can be seen at the bottom of the screen thus u dont need to double click your home button to see this lost anymore.

If you need to go back to your home screen, just pinch the screen using your 5 fingers and walla...it just left ur home button as a decoration on this ipad..

But it is still have lots of usage such as the picture below is taken by pressing ur home button and sleep/wake button together..hey thats another trick for u guys..hehe

So, have fun with ur device and share if you have others tricks.

Thursday, 24 November 2011

Perlukah kita berubah..

Assalamualaikun dan salam 1Malaysia..

Dalam hidup kita ni, kita tak boleh hidup dalam satu cara sahaja. Bila sampai masanya kita harus berubah dan menyesuaikan diri dengan keadaan mahupun seseorang.

Sejak kecil jika kita boleh bertanya pada ibu bapa mahupun mereka yang rapat dengan kita, sebenarnya kita sedang berubah dengan pesat tanpa pengetahuan kita.

Sama ada perubahan itu ada perubahan pada fizikal mahupun kelakuan itu semua mungkin tidak lagi sama dengan apa diri kita 10 tahun yang lpas.

Dalam Islam sekalipun menuntut umatNya untuk merubah diri mereka ke arah kebaikan.

Allah berfirman dalam surah Ar-Ra'ad (ayat 11): "Sesungguhnya Allah tidak akan merubah nasib suatu kaum melainkan kaum itu sendiri yang merubah nasibnya."

Ini sudah jelas menunjukkan sebagai seorang manusia kita seharusnya sentiasa merubah diri kita untuk mengubah nasib kita.

Contohnya, jika kita tahu kita ini orang yang malas tetapi kita mahu berjaya dalam kehidupan, maka kita perlu berubah untuk kepentingan masa depan kita.

Selain itu, jika kita merasakan peranai kita tidak elok dan tidak disenangi orang yang rapat dengan kita, berubahlah sebelum kita dibiarkan menjadi kera sumbang.

Janganlah ambil kata2 seperti 'saya cintakan awak seadanya' ataupun 'walau bagaimana diri awak saya tetap terima awak' sebagai faktor kita berhenti dari usaha mengubah diri kita.

Mungkin benar kata2 itu tetapi sejauh mana keikhlasan kata2 itu kita sendiri pun tidak pasti, jadi utk lebih pasti ia perlu hadir dengan usaha kita memperbaiki diri kita.

Sebaliknya ada juga manusia diluar sana berusaha untuk merubah diri kita menjadi yang kurang elok.

Desakan kehidupan duniawi menyebabkan manusia sentiasa mencari jalan mudah dalam mencapai suatu matlamat dengan cepat.

Contohnya seorang anak kepada imam sekalipun jika hatinya tidak cukup kuat dia bakal dipukul badai kehidupan hingga jatuh ke lembah hina.

Perubahan jenis ini perlulah kita hindari hatta berfikir sekalipun sepatutnya tidak patut muncul dalam cetusan minda kita ini.

Berjaya atau tidak itu kita berserah pada Allah kerana tidak semua yang kuta hajati itu dikabulkan Allah tetapi apa yang penting di sini adalah usaha kita ke arah kebaikan itu.

Tetapi kita tidak harus berhenti usaha jika kita lihat usaha kita untuk berubah itu gagal pada percubaan yang awal.

Sejarah membuktikan dengan kesabaran dan ketekunan, usaha kita satu hari mampu membuahkan hasil dalam satu tempoh masa yang hanya Allah dapat tentukan.

Oleh itu, jelas di sini persoalan tentang perubahan sesorang (ke arah kebaikan) itu sememangnya suatu yang perlu dan ia perlu dilakukan secara istiqamah(berterusan).

Dan sesungguhnya kita perlu mengelakkan diri kita daripada sikap suka mengambil jalan mudah kerana ini memudahkan kita dipesong ke arah keburukan.

Saya tujukan entry ini pada mereka yang merasakan perubahan itu amat janggal pada mereka dan berkeras itu hidup sebagaimana yang mereka ada sekarang.

Sedangkan Rasullullah S.A.W sendiri berubah apabila menerima perintah Allah untuk mengubah hala tuju dari Mekkah ke Madinah, inikan pula kita hamba kerdil yang menentang lumrah perubahan kehidupan.

Jangan kita menjadi angkuh kerana mereka yang angkuh seperti Firaun, qarun dan Abu Jahal akhirnya tidak mendapat keredhaan Allah S.W.T.

Akhir kata, sempena Sambutan Awal Muharam yang bakal kita sambut Ahad nanti, sama2 lah kita berazam untuk merubah diri kita dari situasi yang kurang elok ke situasi yang lebih baik.

Tuesday, 22 November 2011

Lets talk about Harimau Muda..

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..


Pertama sekali saya ingin mengucapkan tahniah buat skuad Harimau Muda bimbingan Ong Kim Swee atas kemenangan mereka memenangi pingat emas semalam.



Perlawanan bertemu Indonesia yang juga tuan rumah Sukan SEA 2011 ini nyata menggetirkan bukan sahaja pemain malah juga peminat di tanah air.



Setibanya pasukan kita di Gelora Bung Karno, mereka sudah pun ditekan oleh peminat Indonesia bila bas yang dinaiki pasuka Harimau Muda ditahan dan diganggu oleh peminat Indonesia sehingga menyebabkan skuad Harimau Muda lewat tiba ke stadium.



Walaupun skuad negara tersentak dengan jaringan awal, nyata kekuatan mental mereka dan semangat sepasukan mereka menjadi kunci kemenangan mereka pada malam itu.

Ini dapat dilihat setelah Indonesia mendapat gol, kita berjaya mengatur serangan demi serangan tetapi sayang ketumpulan penyerang muda seperti fakri dan thamil menyebabkan pergerakan di midfield sia-sia sahaja.



Nasib juga merupakan faktor yang perlu kita hargai kerana hasil larian kapten, badrol bakhtiar yang berani meloloskan diri daripada pertahanan lalu membuat satu hantaran ke tengah dan atas faktor nasib ini, asrarudin yang kelihatan off balance berjaya membuat contact dan menanduk bola masuk jauh ke sudut yang penjaga gol gagal menepis lagi.



Selepas bermula separuh masa kedua juga jelas akibat ketumpulan jentera serangan gara-gara kehilangan izaq faris(yang nih pon...lu pikir la sendiri) dan beberapa pemain utama yang lain nyata membataskan lagi peluang kita menjaringkan gol.



Kita banyak mengharapkan back for serta khairul fahmi sebagai benteng terakhir untuk memastikan penyerang2 Indonesia tidak mampu membuat apa2 pada malam itu.



Ini nyata berkesan kerana kita dapat mengekang pemain mereka yang mempunyai skil yang baik itu hingga ke minit 120 perlawanan dan membolehkan kita mengheret mereka ke pertarungan penalti di mana khairul fahmi sekali lagi bertindak kemas menahan penalti pihak lawan manakala kapten badrol pula dengan rembatan kencang walaupun ditahan penjaga gol indonesia tetapi bola tetap bergolek masuk tanda emas milik Malaysia.



Tetapi sebalik kegembiraan ini, nyata banyak lagi lompang yang nyata perlu diperbaiki oleh ong kim swee terutamanya jentera serangan negara.


Beliau perlu mencungkil bakat muda seperti nazmi faiz di bahagian serangan bagi mendapatkan safee sali junior dalam skuad Harimau Muda.

Indonesia pula dilihat gagal mengambil kesempatan bermain di laman sendiri tatkala mendapat sokongan hampir 100 000 orang penyokong malam itu.


Mereka gagal bermain sebagai satu pasukan tetapi banyak melihat pergerakkan mereka hanya berkisar pada individu tertentu dan ini nyata membawa padah pada negara yang sekurang-kurangnya mendapat dua pemain import ini.


Biarlah kemenangan ini menjadi batu loncatan buat pasuka muda negara ini untuk mengorak langkah lebih bermakna di masa hadapan dan esok mereka akan sekali lagi turun bagi menentang Syria untuk kelayakan ke Olimpik.


Walaupun dilihat ini satu disadvantage bagi mereka tetapi apa yang penting mereka harus profesional dan menguatkan mental serta fizikal bagi mengharungi setiap perlawanan yang mereka sertai.


Akhir kata, kita perlu segera bangkit membimbing skuad muda negara bukan sahaja sukan bola sepak malah sukan seperti badminton, sepak takraw, skuash dan boling perlu sedar yang mereka memerlukan pemain pelapis untuk meneruskan kegemilangan sukan negara di mata dunia.

Sunday, 20 November 2011

Kumbang Rove a.k.a Charlie, the scary insect

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia..



Tibe2 je terpikir nak buat entry pasai menatang nih..apsal?? Hehe ni sebab masa kat INTURA smalam aku ternampak menatang nih setelah beberapa tahun aku tak tengok menatang nih.



Menda nih sangat popular terutamanya di kawasan yang berhampiran dengan sawah-sawah padi..tak ketinggalan la jugak pengalaman aku dia KMPP..

Pergh mmg heaven la charlie dok KMPP tuh..mcm2 dia dapat kot..yang jantan p kat asrama pompuan..menyengat plak di kawasan yang tuttt tuttt lak tuh...(info manusia yang open minded citer je kat aku)..Kalo yang laki plak biasa aa tido tak pakai baju badan tuh mmg mendapat 'tatu' semula jadi aa..hahaha



Jadi aku pon mula la mencari di internet so aku jumpa satu pdf file dari web MPSP. Jadi aku dengan ehsan MPSP nak menterjemahkan isi kandungannya ke dalam blog ini..



Apa sebenarnya Charlie nih??


Jawapan:






Morfologi



Mempunyai saiz kurang daripada 1 cm panjang. Badannya berwarna kuning kemerahan gelap manakala bahagian atas, bawah abdomen dan kepala berwarna gelap. Bahagian tengah abdomen yang berwarna hijau tua mempunyai sepasang sayap keras dikenali sebagai "elitron". Di bawah sayap keras ini terdapat sepasang sayap lutsinar yang dilipat kemas. Selalunya, kumbang ini kelihatan merangkak dengan pantas di kawasan sekeliling dengan menyembunyikan sayapnya dan sekali pandang ia lebih menyerupai semut. Apabila diganggu kumbang ini akan menaikan bahagian abdomen supaya kelihatan seperti kalajengking untuk menakutkan musuh.






Habitat dan tabiat permakanan



Kumbang ini boleh ditemui di kawasan sawah padi, padang sekolah - antara rumput dll. Ia merupakan serangga karnivor dan memakan lain-lain serangga yang lebih kecil. Ia merupakan serangga yang memainkan peranan penting dalam kawalan biology untuk mengawal serangga perosak padi. Semasa hujan lebat atau banjir , kumbang ini akan berhijrah ke kawasan yang lebih kering.



Kesan pada manusia




Cecair hemolimf yang terdapat di dalam badan (kecuali sayap) kumbang ini mengandungi toksin sentuh haiwan yang paling berbisa di dunia. Toksin ini dikenali sebagai 'pederin' (C24 H43 O9 N) dinamakan dalam tahun 1953. Ia mempunyai tahap keracunan 12 kali lebih tinggi daripada venom ular tedung. Kumbang rove yang telah dikeringkan dan disimpan selama 8 tahun masih lagi mempunyai ketoksinannya. Persentuhan dengan kumbang ini semasa bergerak atau tidur, menghancurkannya pada badan atau mengosok dengan jari yang kotor akan menyebabkan konjunktivitis dan penyakit kulit yang teruk yang dikenali sebagai 'dermatitis linearis', 'paederus (kumbang rove/ staphylinidae) dermatitis', 'whiplash dermatitis' dan sebagainya. Pada September 2002, wabak dermatitis linearis yang disebabkan oleh kumbang rove telah menjangkiti beribu-ribu orang penghuni rumah pangsa dan asrama pelajar di Pulau Pinang.





Nasihat kepada yang dijangkiti




Oleh kerana kumbang ini tertarik kepada cahaya pada waktu malam, tutup atau kurangkan penggunaan lampu dan tutup semua pintu/ tingkap semasa epidemik kumbang tersebut. Gunakan jaringan nyamuk yang halus, semburan aerosol serangga, perangkap berpelekat dan sebagainya. Jangan duduk berhampiran dengan cahaya/ lampu, jangan memukul kumbang yang terdapat pada badan, cuma hembus/ tiup untuk menghindarinya. Jika tersentuh dengan kumbang ini, basuh segera kawasan yang bersentuhan dengan sabun dan air. Sesiapa yang mengalami alahan kulit yang teruk mestilah mendapat rawatan perubatan.



Haa...jadi ini lah sedikit sebanyak berkenaan kumbang rove a.k.a charlie nih..so pada budak2 bandar yang rasanya tak penah nak tau..harap entry ni dapat mengisi cawan ilmu anda..buat bakal2 yang nak masuk kolej atau universiti yang berdekatan sawah nih..berjaga2 la ye..hehe

PTD Assesment Center..daaa.. :0

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia..

Saya baru je habis kursus PAC ni..mula2 ingat apa la yang akan dapat kan dah la seminggu rest di Sabah tak prepare pape pon..kire p berserah je laa

Sampai sana ada la pendaftran n sdkit briefing sesion terus aktiviti,and i was like what..group discussion to discuss an issue..1 in BM and another issue in english..

Next plak problem solving..also same one in english and other in BM..

Petang tu enjoy la siket..buat senaman and also senamrobik..bleh plak lompat bintang aku bleh overshoot sdangkan tu mkanan aku kot..lama tak buat la katakan..

Saat yang paling tak bes kena lari 2.4 km..arggg aku mmg mlas bab ni..tapi apa mau buat..lari+jalan je la..but ok la bawah 13minit..hehe

Malam plak preparation untuk buat presentation keesokan harinya..aku dapat satu tajuk yg common giler so tpaksa aa kecikkan skop sebab masa diberi hanya 5 minit.

Aktiviti last ni agak baru rasanya called inovasi..kena cadangkan satu produk berdasarkan barang yg diberi, pertahankan produk kita dan akhirnya pilih produk terbaik utk kita ramai2 bina guna barang diberi..

Pada pendapat saya PAC ni nak uji kita bekerjasama dalam 1 kumpulan..semua boleh bercakap dan semua ada pendapat tapi team work dan way to convince people may not be part of most people.

Tapi PAC ni tak bes in certain part sbb masa aktiviti byk jadi kami ahli kumpulan ada yang tak kenai nama kwn pon(nk dpt facebook or twitter lg jgn harap). Satu lagi kita kena nilai kwn2 kumpulan kita, i think its not fair to judge people that we barely know, which we have only work less than 24 hours with them.

Jadi kepada yang berminat join ptd, minta ja..insyaalah anda bole lepas punya(nasib sendrik pon tatau macam mana).

Yang penting tu keikhlasan je kalo anda rasa minat betul2 tu minta la tapi kalo takat suka2 je baik bg tempat pada yang lebih memerlukan..

Last words from me, u dont need a sun to enlighten u up, be a star in urself and proud of yourself..

Thursday, 17 November 2011

Mau balik suda aku..

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..

Harini 17/11/2011 banyak juga prkara2 penting yg berlaku dan bakal berlaku harini..tapi kita cakap tiga je la iaitu keluar keputusan upsr, plawanan bola sepak sukan sea n i hate most is..mau balik penang suda aku..

Harini adik2 kecik kita pasni beremosi ye la nak dapat result peperiksaan terbesar diorang aa katakan..yg kita ni takyah ckp la..dpt result tu da macam..wat dee..hehee

Pasti ada yang tawa gembira mahupun tangis sedey tapi tak kurang yg blur semacam je sebab yg dlm pikiran diorang apa aku dpt aku masuk seklah mngah jugak..

Buat yang berjaya tahniah saya ucapkan dan pada yg kurang bnasib baik, cuba lagi peperiksaan yg mendatang.

Tak lupa tahniah juga pada Terengganu kerana menjadi negeri yang paling cemerlang dalam mendapat keputusan upsr terbaik selama 11 tahun.

Bagi peminat sukan umumnya dan bola sepak khasnya malam ni mest yang dinantikan sebab malam ini bola sepak sukan sea kumpulan A menemukan indonesia bertemu malaysia.

Kedua2 pasukan ini ada kelebihan dan kekurangan masing2 tapi jika pasukan malaysia tidak memperbaiki taktikal serta mutu permainan mereka, mereka pasti tenggelam dengan sorakan gemuruh penyokong tuan rumah.

Apa yang penting sudah semestinya mentaliti pemain kerana jika mereka gagal mengawal emosi sudah tentu mereka 'menang', menang pungutan kad merah.

Oleh itu rakyat malaysia..jom kita sumbangkan semangat dan doa buat pasukan harimau muda kita agar mereka mampu menjinakkan garuda muda sekaligus melangkah ke separuh akhir.

Akhir sekali ni yang aku tak suka ni..esok aku kena balik dah..demmm tak puas lagi kot nak manja2 dgn faris..

Aku kena balik esok sebab hari sabtu dan ahad ni ada penilaian untuk masuk PTD..ermm harapnya pengorbanan ku ini membuahkan hasil di masa depan..

So i guess thats all i can write for today..and i hope to be back here in Sabah soon..kinabalu is waiting for me..huhu

Monday, 14 November 2011

Baby Faris da sihat..

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.

Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi, harini Insyaalah Faris boleh kuar dri hospital..yea yea..

Selepas dua hari bermalan bawah cahaya uv..faris da disahkan tahap kekuningannya di bawah paras normal(bawah or lebih kurang 200 kot).

Jadi lepas ni boleh la faris balik n cadangnya nak balik Papar nanti jumpa tok nek dia di kampung..hehe

Papar mmg bes, suasana yang aman damai dan persekitaran yang bersih sebenarnya sangat untuk baby faris.

Tapi katanya duduk sampai petang je..hehe takpe la janji faris boleh gak hirup udara segar kampungnya..

Ha just to share, aku ni sejak kecik mmg tak penah dukung baby sbb tok aku kata aku ni kasaq.

Selama 24 tahun aku hidup ni..aku cuma main dr jauh je baby2 ni..cuit pp..main tgn dan korang paham2 je la kan..

Tapi harini aku pecah rekod aku dengan faris..dulu dgn baby damia pon tok aku kata aku boleh dukung da tapi aku yg tak berani..

Tapi dgn faris rasa nak plak..so apa lagi..berjaya jugak aku dukung dia..hehe

Sib bek dia tido je tapi ada aa skali dua dia merengek tadi tapi dgn jayanya aku buat dia tido balik..haha

So lepas ni aku bercita2 nak azan kan baby lak..so sapa2 perlukan perkhidmatan ni jgn segan silu cari aku..free of charge je..ikhlas demi Allah.

So i end my entry with a memorable picture taken by my brother..

Sunday, 13 November 2011

iOS 5.0.1 is a failure

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.

Sad to say that after few hours of using ios 5.0.1 i still feels that the batery lifetime has not improved.

To be one of the apple fans, i still keep a positive mind that what i experience maybe due to my phone is not fully charge so i can't compare its rate precisely.

But just now i gone through some other article, it has beeb confirm that this update surely has not improved the batery life, others i'm not sure due to not in my use.

Its a sad thing that after weeks of releasing ios 5 and they know whats the source but still no definate solution given by apple.

This is why we really need steve jobs, as most of us know that just after iphone 4 has been released they found antenagate is the main culprit for this device.

What steve jobs did was tremendous, giving away bumpers to all iphone 4 users while they try to solve or at list reduce the impact the antenagate to all iphone 4 users.

But what is tim cook doing? Even scot forstall is numb without any answers for now. We may not need an immediate solution but what i think is better is for the apple managers to come out with a PC explaining it well and giving us a better date line for this to be solve.

With this i end my entry with a link for you guys on 10 ways to improve the batery life.

iOS 5.0.1 is out..get it now

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia.

Finally apple has come out with this update which supposely fix the batery life problems

As u know, now u dont need to plug in to itunes to update your idevice.

What u need is your idevice and a wifi spot. Go to setting>general>softwere update.

Scroll down and u will find download and install button, click in and for few moments..u can try the result.

But sadly in Sabah its hard dor me to find a stable wifi spot..so i might only update once i arrive in penang..sob sob..

So guys..enjoy the batery life saving(s apple ensure) and stay alert with ur idevice..it may need few other upgrade..lets find what it is

Saturday, 12 November 2011

KK sudeyyy..

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

Yea dah sampai KK..oh my flight was great and the stewardess..hmmm spicy..hehe

Sampai2 tunggu jap abg sampai and guess what..faris dan kakak jua ada..yahoo first time faris met his uncle..hehe

Tapi biasala baby kan..tidoo je...zzzz mmg ikut perangai bapak dia..opss sori ye abg..hehe

Sampai tadi p klinik utk check faris..badan dye da ada tompok2 kuning lak..

Bleh plak klinik tu kata result lambat baru dapat..kena la pi spital sib bek dekat ja..

Oleh itu..kna la amik drah faris utk check..skali dia nangis rasa panass je cam nak sekeh je nurse tu bagi anak buah aku nangis tapi nak buat apa dia baby lg mmg takleh buat apa so dia nangis la..tapi dia nangis cumill sgttt

*update: Faris kena admit hospital..huhu reading kekuningan dia sampai 286(aku pon tatau apa unit dia pakai)..harap dia cepat baik..

12.11.11 lagi bes dari 11.11.11

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia.

People all around the world is talking about 11.11.11 like its the most unique day..its sux for me

Dah lah kena siapkan keja yang byk..iso ler report ler..bla bla bla

What i really want is for 12.11.11 to come soon..why? Cause i'm gonna fly to Sabah today..

Dengan kata lain..boleh la jumpa anak buah aku serta sanak saudara di Sabah..hehe

Melarikan diri seketika dari kerja pada waktu kritikal mmg kepakaran aku..dulu lepas habis f3 shutdown aku cuti p sabah gak, tak kire dah start up ke hape ke.

Tapi apa yang betul2 mengujakan aku adalah Muhammad Faris Gabriel a.k.a MFG anak buah aku..huhu tak sabar nak main dengan dia..

So dengan ini aku conclude 12.11.11 adalah lebih baik dari 11.11.11 tapi jangan la ada sesapa yg terasa..

Contohnya beberapa kawan saya yang bernikah pada hrini..mesti la harini hari bahagia korang tapi mlm2 dekat nak masuk 12.11.11 la yang paling 'bahagia' kan..haha opss terlebey sudeyy

Selamat pengantin baru saya ucapkn pada mereka yang melangsungkan perkahwinan mereka semalam, moga berkekalan ke anak cucu.

Thursday, 10 November 2011

Beri laluan pada Ambulans

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia.

Tadi masa bersesak2 di jalan sungai pinang tu, ada la sebuah ambulans ni datang. Ne no ne no la punya ne no..tak bergenjak pon kereta2 di depan dia..hai la tatau la takda ruang nak gerak atau mereka tak ambik pusing hal ni.

Ramai yang prejudis dengan ambulans ni sebenarnya...antara yang terlintas dlm hati org kalo ada je bunyi ambulans adalah
1. Ala mest driver ni saja ja nak lalu cepat ni..
2. Apa hal ni dlm jem nak bising2 hon plak..hon balik dia..
3. Ah biar la aku pon nak cepat sampai gak..

Kalau ada antara kita yang beranggapan sebegini, berubah la dan bersangka baiklah pada mereka. We never know what is the real condition. Katakanlah betui ada pesakit dlm ambulans tu yang memerlukan rawatan segera, takke berdosa kita kalau dia tak sempat sampai sebab kita yang sellfish..

Bayangkan kalau kita yang berada dalam ambulans tu, kita pon mau org memahami dan memberi ruang pada kita utk kita cepat sampai hospital. Jadi kalau kita nak orang buat yang sama, kita pon kenalah berubah dan membuka minda agar orang lain pon boleh turut sama kita membuka laluan bagi ambulans untuk jalan.

Kepada pemandu ambulans pula, jangan la nak ambik kesempatan pula. Bila orang dah beri ruang pada ambulans, gunakan untuk kecemasan sahaja dan bukan untuk kepentingan diri.

Oleh itu, moral for today if we listen to the ambulance siren, please make way for them as the live in the ambulance might not have long time to survive without prior medication...renung2 kan lah ye..

Tuesday, 8 November 2011

Paip pecah..

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..

1st day after 3 days holiday doesnt look so good for me..

Pagi2 dapat call..kata ada paip bocor..ala igtkan benda simple aa paip bocor..

Rupanya p tgk on site..perghh bukan papi bocor ni..da tahap paip pecah..adoyaii pening2..

Ditambah pening..paip tu plak sambung dgn main line..yg mana kalo tutup valve tu maka dua tiga mesin mest terencat jadinya..mau x maunlalo nak repair kena stop la line tu..

Sib bek boss mai tgk dia aa arrange utk line stop..biasa aa bab2 nak stop line ni boss je bleh buat..kiter bagitau apa yg patut je aa

Sib baik la production pon nak buat llf change skali so nasib baik aa downtime mungkin x la byk sgt tapi syg aa ttp ada gak tu..ishh dah sbulan lebey aku jga bagi mechanical takda downtime tapi kena gak..dahh nasib

Sib baik aa aku ada support technician tahap pakar aa..dlm sejam lebey je proses penukaran paip ni siap..tu pon dah dekat 1.15 petang aa..

Baru ingat nak senang2 utk settle hal documentation,tiba2 ada lagi maintanance job yg kena..plus kalo ada trouble ni maka bertambah la report nak siapkan..adoyaii

Hmmm..esok plak ada presentation lak..bayangkan aa aku ni yg stahun lebey je keja nak buat slide n ngajar operator yg dah bertahun2 ttg machine..hope this goes well..insyaalah esok ada masa aku citer ttg ni k..

Monday, 7 November 2011

Kelahiran Anak Abang Haris..I'm offically a Pakcik!!

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.

Tanggal 11 Zulhijjah 1432 bersamaan 7/11/2011 lebih kurang jam 10.59 pagi, lahirnya seorang insan baru ke dunia ini. Anak yang dinantikan dengan penuh kesabaran oleh kedua pasangan ibu bapa akhirnya menjenguk alam nyata. Allahhu Akbar, Alhamdulillah syukur padaNya yang memudahkan perjalanan kelahirannya dan menjaga keselamatan ibunya.

Tahniah buat abang ku, Haris Jeffrey dan isteri Kak Fatimah atas kelahiran bayi lelaki comel ini. Bayi yang lahir seminggu lebih awal dari due datenya keluar dengan sempurna, berat yang dikhabarkan adalah 2.75kg.

Kelahiran normal baby ini diharapkan akan menambahkan lagi seri rumah tangga abg dan kakak dan dengan harapan anak ini bakal membuka seribu satu peluang tak kira dari rezeki mahupun keimanan anda masing-masing.

Nama baby baru ini belum dipastikan lagi tapi apa yang aku dengar, Muhammad Faris, Insyaalah..Moga Muhammad Faris akan menjadi insan yang terpuji di sisi Allah dan menjadi manusia yang berjaya di dunia dan akhirat.

Bismillah ir Rahman ir Rahim, Ya Allah Engkau berkatilah anak kecil ini, Engkau berikanlah Rahmat dan kasih sayangMu padanya Ya Allah, Engkau paculah dia ke jalan yang benar jalan yang Engkau Redhai Ya Allah dan Engkau palingkan dia dari jalan yang Engkau murkai Ya Allah. Jadikanlah anak kecil ini anak yang soleh, beriman, rezeki yang melimpah ruah dan berakal cerdik agar dapat Dia tempuhi kehidupan dunia yang melalaikan ini dengan selamat Ya Allah, hanya Engkau yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.. Amin...























Akhir kata..tahniah abang dan kakak..for your newly born son just made me UNCLE!!..

Girls..beware of iPhone users..

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia..

K mest gadis2 pelik apsal laa aku kata kena berhati2 ni..

Tahukah anda..dengan teknologi ios 5 orang dah tak perlu tekan butang capture di phone utk amik gamba??


What they need is a handsfree and walla..by pressing the up button they ready to take ur pictures..






Ini sebab kita pon tatau betui ke dia tekan tu nak up volume dye ke or mmg nak amik gamba kan..jadi hati2 la..stalker itu ramai di luar sana..

Same goes to guys gak la kalo ada pmpuan yg minat kat..they might do the same as well..

Sorry guys/girls kalo korang igt aku mengkantoikan korang..sebagai lelaki, khalifah di muka bumi dan pelindung wanita2 yang lemah..aku rasa bertanggungjawab utk menjelaskan hal sebenar pada semua..

So when u see a person holding/pressing his iphone volume toggle, just be carefull..ur picture might end up somewhere u wont want it to be..

Saturday, 5 November 2011

This is my Kura-Kura a.k.a torties stories

Assalamualaikum Dan Salam 1Malaysia..

Entry Kura-kura Sebagai Haiwan Peliharaan nampaknya sangat mendapat hit daripada pengunjung blog saya ni..terima kasih kerana anda sudi mencedok serba sedikit ilmu di ruangan saya yang hina ini..

Seperti yang saya pernah katakan, jaga kura2 nih bukan la sesuatu yang susah tapi agak remeh dan memerlukan penjagaan yang sedikit rapi..

Dah lebih setahun saya bergiat membela kura2..rasanya lebih kurang 10-12 ekor kura2 dah saya bela..tapi sekarang ini yang tinggal hanya 7 ekor je..jadi saya pon ingin la perkenalkan anda dengan mereka2 ini..



Nama dia ni si gemuk..asalnya dia ni paling gemuk antara semua kura2 saya dan yang paling awal saya bela..ini pemberian seorang kawan lama saya..jaga dia sangat senang..dia tak banyak meragam sangat..bagi je ikan bilis or pallet..cepat je dia ngap2..ini jantan sebab tu saiz dia tak la besar sangat..




Ini plak kopral..dia ni betina..mesti pelikkan nape la nama kopral..hehe dulu saya ada beli 3 ekor kura2 sekali..nama sbb tatau nak bagi apa saya boh je sarjan (akan diperkenalkan nanti), lans kopral(akan diceritakan kemudian gak) dan ini la kopral..dia ni aktif menepis ajakan asmara si gemuk di atas..oh lupa citer..dua2 nih duduk satu akuarium..hehe..dia pon kuat makan nih...




Ini plak si kecut, gu(nama lain bagi regu atau yang dibela sama waktu dengan)nya si gemuk..dulu bagi nama dia kecut sebab dia nih tamau makan je..badan pon kecikk je..tapi dia seekor kura2 yang sihat..manja gak..slalu suap dia makan..tapi penah gak dia geget jariku..n time bermanja dia geget idung aku..haha dia mmg agak nakall...oh btw ini jantan ye..




Ha ini pulak sarjan...antara semua dia paling besar walaupon dia bukanlah yang terawal pon..kire second batch nih..(ke third aku pon tak ingat)..tapi sebab kuat makan n aktif je..tuh jadi besar n salah satu sebab lain..dia nih betina so mmg normal dia besar dari biasa..dia juga mempunyai cengkerang yang sangat cantik..kalo banding dengan lain2..dia punya antara terbaik..keras..bentuk pon lentik.blakang plak bertingkat2..kalo dalam dunia manusia..mmg hot la minah nih..heheh



Ini dulu panggei dia panjang sebab ekor dia panjang..tapi skang sebab dah besar panggei dia giant hitam..hehe tau knapa??sebab dia nih paling besar kot...besar skali ganda tapak tangan aku nih..kaki saiz 7 aku pon mcm kecik je dr cengkerang dia nih..ini di beli di penang ja tapi 1st skali jumpa species nih masa p sarawak dulu..terus balik penang cari tengok2 ada..huhu..dulu beli dua ekor yang mcm nih..tapi gu dia mati masa kami bawak diorang mua nih p KL sempena konvo aku..huhu..skang dia the only of its species..cuba cari lagi species nih tapi mmg dah tak jumpa dah..kalo nak jual nih bleh aku beli iphone 4s lak kot..hahaha..btw i dont know its sex sebab belum kaji dalam2 la species nih..hhehe sori je giant hitamm





Ini plak lans kopral...haa now can u see why i call them in sequence (sarjan, kopral, lans kopral)?? Ape..sebab saiz?? Haa betul la tuh..pandai la korang nih teka..hehe masa mula2 beli sama je saiz tapi dlm sebulan dua tgk ada perubahan pada saiz masing2 so tuh yg bagi nama ikut sequence..dia nih banyak sikit masalah..byk kali sakit..mula2 tamau makan..den sakit mata..dia je la yang suka berkunjung kat vet tuh..yang lain takde lak nak p ke sana..hehe..sampai skang dia makan pon tak byk..ala kadar je..nak maintain slim le tuh..hahah..sbb saiz dia kecik mnyebabkan aku pon susah nak tentukan jantinanya..tunggu la nanti kita check..hehe





Ini yang paling latest...tak sampai setahun pon..ada aa 4 5 bulan..nama dia acu..hehe..nih ganas/liar siket..tak pandai bermanja..tgk org lari(berenang dengan laju) melarikan diri untuk bersembunyi..huhu.dari segi makan lak..dia pon tak byk makan..ala kadar je..takpe la janji ko sehat ye tak acu..hehe..




So guys...thats all about my kure2..so if you have your own story of your torties, do leave your link in the comment space..i would love to read and learn about yours as well...




To all torties lovers..adioss.....

Najwa Latif in Penang...Eve of Aidil Adha

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.



Hari ni cuti and i'm not so good in staying at home..jadi petang pas zohor tu tido mmg tak ingat dunia la...bangun pon sebab uncle nak balik dah..mamai2 p salam diorang n naik check twitter..

Bukak2 tgk ada twit najwa latif perform di Gurney..aku baru je berhajat dia perfom di Penang..nak gak layan live..tup2 dia mai..mmg Cun aa..

Drive direct p Gurney n up to red box..tgk mcm sunyi sepi je..mcm dah habis kot..agak kuciwa..tapi tup2 tgk seorang gadis kecil keluar membawa gitar yg agak besar dr dia sendrik..aku mcm eh biar betul mata aku nih..najwa latif tu..

Bak lirik CMB..otak kata jangan hati pula kata ya..aku nih dah aa segan amik2 gamba dgn org nih tapi beranikan diri..pederaih p jumpa dia aa..aku bajet dia mest ingat aku cina so aku cakap aa melayu..


Pas bergambar aku pon citer aa dgn seseorang nih and mms gambar di atas tuh, sampai dia jeles..huhu jangan la jeles ya..minat najwa latif for her talent at her young age..tak ramai yang berani expresikan diri pada umur yang sebegitu muda..



Tapi sayang tak dapat sembang panjang..nampak mcm letih je..ye aa smlm kat ASK, pagi tadi jauh jalan ke penang n petang tuh lak perform..so mmg paham aa condition dia..n satu lagi sayang..tak dapat tgk dia perform live..haizz..hope ada lagi show di Penang ye dik..


But just a reminder, jangan lupakan pelajaran ye adik najwa..SPM next year kan..be prepare and Insyaalah, nak sambung bidang seni pon takda masalah..

Last but not least..esok umat Islam akan menyambut salah satu hari lebaran yang dinanti2kan..sama ada di Tanah Haram bagi yang mengerjakan haji, di sini yang mengerjakan ibadah kurban dan tak kurang semua umumnya..

Saya dengan penuh rasa kerdil ini mengucapkan Selamat Hari raya Aidi Adha buat semua rakan dan ahli keluarga..maaf zahir dan batin...moga kita sentiasa mendapat barakah daripada Ilahi..

Thursday, 3 November 2011

ios 5 cekik bateri!!


Assalamulaikum dan salam 1 Malaysia

Kepada sesiapa yang dah update ios5, ada x rasa bateri cepat giler habis..few of my friends and i feel the exact things..

Ada yang kata ni sebab bug yang sentiasa aktifkan sistem pencarian lokasi utk iphone kita tau waktu semasa di lokasi kita.

Oleh itu, saya telah mencuba untuk off location service and it turn out the battery drain has reduced significantly..harini pula saya tukar setting date and time dari set automatically and i off it..will try and see what turn up

Jika ada sesapa yang ada masalah yang sama dan dah jumpa solution sementara, kongsi2 la ye senentara tunggu apple release ios 5.0.1 yang dijangka untuk membetulkan bug ini..but sadly it wont be release soon..

Monday, 31 October 2011

How to restrore iphone/ipod/ipad if it hangs

Assalamualaikum and Salam 1Malaysia..

It has been so long since i updated this blog..today my blogging might be a little bit different than before,,

Ok lets talk technology..have u encounter a bricked idevice?or in other word hang??

Easy, just follow the steps in this video and wallaa...u r done..