Sokong Plan Transformasi Negara

Sokong Plan Transformasi Negara

Monday, 2 November 2009

Selamat Menduduki Peperiksaan Akhir Semester 1

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia

Berakhir sudah seminggu yang penuh dengan debaran yakni minggu ulangkaji menandakan bermulanya minggu-minggu peperiksaan yang akan bermula pada hari ini.

Dengan ini, saya ingin mengucapkan selamat menduduki peperiksaan akhir semester 1 bagi sesi 2009/2010 kepada seluruh warga Universiti Malaya.Semestinya minggu ulangkaji telah digunakan sepenuhnya bagi menyediakan diri kita masing-masing untuk menempuh peperiksaan yang bakal kita tempuhi tak lama lagi.

Antara beberapa tips atau petua dalam menghadapi peperiksaan adalah seperti berikut:

1. Kajian terhadap topik dan pemetaan maklumat

Semak sama ada anda memahami sepenuhnya, separuh atau tidak memahami langsung bab berkenaan. Jika ada bab yang belum difahami sepenuhnya, segera buat peta minda dengan mencatat maklumat penting yang berkaitan.2.Semak soalan tahun lalu (setiap subjek)

Biarpun soalan akan berubah setiap tahun, anda tetap perlu menyemaknya untuk membandingkan kekerapan topik berkenaan keluar dalam setiap peperiksaan.
3.Banyakkan pembelajaran secara output learning

Di saat-saat akhir, anda seharusnya banyak mengulang kaji pelajaran secara output learning iaitu mengeluarkan kembali kefahaman anda kepada bentuk lakaran ataupun menerangkan kepada rakan. Ia dapat membantu menguatkan ingatan terhadap sesuatu mata pelajaran.4.Memperbanyakkan latih tubi dan ujian simulasi

Satu cara untuk menguji sejauh mana pemahaman anda terhadap sesuatu subjek adalah melalui latihan berterusan (latih tubi) dan soalan tahun sebelumnya. Ia mampu menolong anda mengatasi bahagian subjek yang lemah.
5.Nota ringkas

Nota ringkas amat penting dan berguna kerana ia senang dibawa ke mana saja. Anda boleh membaca catatan nota ringkas berkenaan di waktu terluang.
6.Pastikan mendapat tidur dan rehat secukupnya

Biar sesibuk mana sekalipun, anda perlu mendapat tidur dan rehat cukup. Jangan lupa bersenam sekurang-kurangnya 10 minit bagi memastikan badan kekal cergas. Pengaliran oksigen yang baik boleh menghasilkan otak yang cerdas.
7.Pemakanan berkhasiat dan seimbang

Elak mengambil terlalu banyak makanan yang mengandungi kafein (seperti kopi) kerana anda mungkin akan sukar tidur dan hilang tumpuan.
8.Kawal emosi

Elak terbabit dalam sebarang konflik yang boleh menggugat ketenangan emosi di saat anda akan menduduki peperiksaan. Jangan menimbulkan sebarang pertelingkahan atau terasa hati dengan rakan-rakan atau keluarga kerana ia boleh menggugat ketenangan ketika menjawab soalan kelak.
9.Banyakkan berdoa dan bersolat

Sebagai makhluk yang lemah, kita memang tidak dapat lari daripada berdoa kepada Allah s.w.t. Sebagai seorang Islam, anda perlu memper banyakkan solat hajat, tahajud dan berdoa memohon bantuan-Nya. Sebelum melangkah ke dewan peperiksaan, pohon keampunan dan keredaan daripada ibu bapa dan guru.10.Jangan panik

Sebaik melangkah masuk ke dewan peperiksaan, jangan panik kerana ia mampu membuatkan kita lupa 50% apa yang sudah dipelajari selama ini. Tanamkan keyakinan dalam diri, anda boleh menjawabnya.

Dengan adanya 10 petua ini saya harapkan kita semua akan lebih bersedia untuk masuk ke dalam dewan peperiksaan menghadapi ‘peperangan’ di dalamnya.

Akhir kata, ingin sekali lagi saya ucapkan selamat menduduki peperiksaan akhir semester buat seluruh warga UM dan saya doakan agar kita semua mendapat kejayaan yang cemerlang bagi peperiksaan kali ini.

UM is ONE!! Towards 1Malaysia.

No comments:

Post a Comment