Sokong Plan Transformasi Negara

Sokong Plan Transformasi Negara

Thursday, 26 November 2009

Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.

Esok, seluruh umat Islam akan menyambut perayaan yang dinamakan Aidil Adha ataupun lebih sinonim dengan nama Raya Korban di negara ini.Aidil-Adha merupakan hari memperingati peristiwa di mana Nabi Ibrahim A.S. diuji oleh Allah Taala agar menyembelih putra kesayangannya iaitu Nabi Ismail A.S. Peristiwa pengorbanan ini dirakamkan oleh Allah Taala di dalam surah As-Saafaat ayat : 102-109

Maksudnya :
“ Maka tatkala anaknya itu sampai (ke peringkat umur yang membolehkan dia) berusaha bersama-sama denganya, Nabi Ibrahim berkata: “ Wahai anak kesayanganku, sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahawa aku akan menyembelihmu, maka fikirkanlah apa pendapatmu, anaknya menjawab: ‘ Wahai bapaku, jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu, Insya-Allah, ayah akan mendapati aku dari orang-orang yang sabar. Setelah keduanya telah berserah bulat-bulat ( menjunjung perintah Allah itu), dan Nabi Ibrahim A.S. merebahkan anaknya dengan meletakkan mukanya di atas tumpuk tanah (Kami sifatkan Ibrahim – dengan kesungguhan azamnya itu – telah menjalankan perintah Kami, serta Kami menyerunya, “ Wahai Ibrahim! engkau telah menyempurnakan maksud mimpi yang engkau lihat itu”. Demikianlah sebenarnya kami membalas orang-orang yang berusaha mengerjakan kebaikan. Sesungguhnya perintah ini adalah satu ujian yang nyata, dan kami tebus anaknya itu dengan seekor binatang sembelihan yang besar”. Dan Kami kekalkan baginya (nama yang harum) dalam kalangan orang-orang yang datang kemudian. “ Salam sejahtera kepada Nabi Ibrahim”.


Selain itu, Hari Raya Aidil Adha sepatutnya menanamkan keazaman dalam diri kita dan sedar bahawa kejayaan sebenarnya tidak akan dating bergolek tanpa kita berusaha untuk memperolehinya.

Dalam proses usaha yang kita lakukan, banyak ranjau dan cubaan yang harus kita lalui malah pelbagai jenis pengorbanan yang perlu kita lakukan dengan niat ikhlas demia mendapat keredhaan Alaah S.W.T..

Oleh itu, sempena hari yang mulia ini, sama-sama kita menanamkan keazaman yang tinggi untuk memperoleh kejayaan demi memartabatkan agama Allah, negara yang kita kasihi serta keluarga yang kita sayangi.

Sesungguhnya pengorbanan yang kecil ini tidak dapat dibandingkan dengan ganjaran yang lumayan yang telah Allah janjikan.

Akhir kata, saya ingin merakamkan ucapan Selamat Hari Raya Aidil Adha buat seluruh warga ASTAR khususnya dan seluruh umat Islam di serata dunia amnya, moga kita akan lebih diberkati Allah S.W.T..

No comments:

Post a Comment