Sokong Plan Transformasi Negara

Sokong Plan Transformasi Negara

Friday, 20 January 2012

Wanita dan Semalu..

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia..

Tengah melayari internet tanpa arah aku terjumpa satu artikel menarik, kisah Rasullullah S.A.W dan anaknya Saidatina Fatimah r.a. mengenai pohon semalu..jom kita ambil iktibar.


Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan.


Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek.

Pertama, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya).

Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.

Dan akhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja.


Atas izin penulis, saya pon copy dan paste di blog saya..harap halalkan.. :)

P/s aku tukar tulisan camni kire ala2 tulisan jawi ler dri kanan ke kiri..hehe

2 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete